Aliniació del Barça, amb Vicenç Martínez
by Taller de Picasso

Jordi Costa, el fundador de la galeria Taller de Picasso, és nét d’en Vicenç Martínez, un dels millors davanters del Barça. L’atacant barceloní (1896 – 1963) és un dels més grans golejadors de la història del FC Barcelona, amb un total de 200 gols entre 1912 i 1923.

A banda, Martínez tenia en propietat l’edifici que havia acollit el primer taller de l’artista Pablo Picasso a Barcelona, a Ciutat Vella, i que el marxant Jordi Costa va heretar del seu avi per obrir-hi la seva sala d’art de molt jovenet. 

Caricatura de Vicenç Martínez -tenia fama de tenir el cap gros- apareguda a El Mundo Deportivo

Caricatura de Vicenç Martínez -tenia fama de tenir el cap gros- apareguda a Mundo Deportivo.

La trajectòria esportiva de Vicenç Martínez el situa com un dels més importants jugadors de la cantera del Barça. Tant és així que va començar a destacar en el segon equip del Futbol Club Barcelona la temporada 1912-13.

Vicenç Martínez està al capdavant dels golejadors històrics del Barça, amb 200 gols

Gràcies a la seva gran capacitat golejadora, molt aviat va passar al primer equip del Barça (1915-23), quan a penes tenia 19 anys. De blaugrana, Martínez va guanyar cinc Campionats de Catalunya (1916, 1919-22) i dues Copes estatals (1920, 1922). També va ser seleccionat per participar als Jocs Olímpics d’Ambers (1920).

Dinar dels jugadors del Barça, amb Vicenç Martínez.

Vicenç Martínez jugava d’interior i de davanter centre, i disputà un total de 261 partits. Per tant, gairebé va firmar una mitjana d’un gol per partit. Formà part de la selecció catalana en 7 partits i marcà 3 gols. En retirar-se, fou objecte d’un homenatge a les Corts, el 17 de juny de 1923.

Barça i Picasso

Les cròniques esportives de l’època destaquen que Martínez era “un esportista exemplar”, que no només tenia “l’estima dels seus companys”, sinó que era un dels grans preferits de l’afició blaugrana.

Titular de Mundo Deportivo sobre el partit de comiat de Vicenç Martínez

Titular de Mundo Deportivo sobre el partit de comiat de Vicenç Martínez.

Francisco Nart, en la seva crònica a Mundo Deportivo del 18 de juny del 1923, en va destacar que era “un jugador model de constància i d’estima pel seu club”. El periodista va qualificar Martínez com a “formidable davanter” que “tants dies de glòria ha conquerit” per al Barça.

Taller de Picasso va homenatjar el Barça l’any 1974 amb motiu del 75è aniversari del club amb una exposició d’obres de Vitriol

Obituari sobre Vicenç Martínez publicat a El Mundo Deportivo el desembre del 1963

Obituari sobre Vicenç Martínez publicat a Mundo Deportivo el desembre del 1963.

D’aquesta forma, és obvi que, gràcies al seu avi, Jordi Costa va estar molt lligat al FC Barcelona des de ben petit. I el seu esperit blaugrana el va acompanyar durant tota la seva vida, fins i tot, a nivell artístic. Tant és així que Taller de Picasso va homenatjar el Barça l’any 1974 amb motiu del 75è aniversari del club.

La galeria va acollir una exposició en la qual es van mostrar una sèrie d’obres amb rerefons blaugrana, que van sacsejar la crítica i el públic. Enquadrats en un moment de censura, a les acaballes del franquisme, el conjunt de quadres, amb ‘destape’ inclòs, són un exemple de llibertat artística.Related Post

Leave A Comment