by Taller de Picasso

Poc té a veure la Barceloneta d’avui amb el barri mariner d’abans dels Jocs Olímpics del 1992. La transformació urbanística que va experimentar aquesta zona emblemàtica de Barcelona, molt propera a la Vila Olímpica, i el gran creixement del turisme des de llavors, amb la construcció de nous edificis -com l’anomenat hotel Vela- han canviat per complet el paisatge que va immortalitzar l’artista Joan Copons per a Taller de Picasso.

Portada d'un catàleg d'una de les exposicions de Joan Copons a Taller de Picasso

Portada d’un catàleg d’una de les exposicions de Joan Copons a Taller de Picasso.

Joan Copons (1942-2010) va protagonitzar diverses exposicions a la galeria Taller de Picasso, una de les quals l’any dels Jocs Olímpics, una efemèride que Barcelona commenora aquest 2017 en complir-se els 25 anys de la seva celebració.

En la seva exposició de l’any 1992 a la galeria Taller de Picasso, Copons va presentar l’oli ‘La Barceloneta’. En aquesta obra, encara podem captar com era l’ambient del barri mariner just abans dels Jocs Olímpics de Barcelona.

Casetes de fusta i xiringuitos

Encara s’hi poden veure les casetes de fusta sobre la platja i els antics xiringuitos, amb la gent del barri i els pescadors. Jordi Costa, que ja va intuir tots aquests canvis, va propiciar que Copons mostrés la Barceloneta més genuïna abans que desaparegués.

Cartell anunciant la conferència de Jordi Costa sobre la Transvanguàrdia, el 1984

Cartell anunciant la conferència de Jordi Costa sobre la Transvanguàrdia, el 1984.

Joan Copons va ser el màxim exponent dels artistes del Grup Taca, fundat l’any 1978 per un grup de pintors i artistes del barri barceloní de Sant Andreu del Palomar. El propietari de Taller de Picasso, Jordi Costa, va obrir les portes de la seva galeria al Grup Taca i va participar en activitats organitzades per ells.  

Entre d’altres intervencions, el 1984, Jordi Costa va oferir un col·loqui sobre la Transvanguàrdia, un moviment artístic que van liderar diversos pintors de Taller de Picasso, com Jordi Trapero o Margarida Cabot.

Coincidint amb la commemoració dels 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona, la Col·lecció Jordi Costa del Taller de Picasso de Barcelona ha decidit posar a l’abast dels col·leccionistes i dels amants de l’art una sèrie limitada de làmines i postals del 1992 del quadre ‘La Barceloneta’ de Joan Copons.

La Col·lecció Jordi Costa difon ara un dels quadres més emblemàtics que Copons va pintar per a l’exposició que va protagonitzar l’hivern del 1992 a la galeria Taller de Picasso.

Amb aquesta obra, que es pot adquirir a través de la botiga d’art de Taller de Picasso, la Barceloneta d’abans dels Jocs Olímpics torna a brillar amb tota la seva essència. Impregnat de l’ambient mariner i d’una gran serenor cromàtica i formal, el quadre de Copons ens trasllada a un temps en què Barcelona estava a punt de viure una de les majors transformacions urbanístiques i socials de la seva història.Related Post

Leave A Comment