Vestíbul de la Biblioteca del Congrés dels Estats Units
by Taller de Picasso

Un total de 17 exemplars de la col·lecció de llibres de bibliòfil ‘Poemes i Dibuixos’, editats per Jordi Costa, propietari de Taller de Picasso, formen part del fons de la Biblioteca del Congrés dels Estats Units. Aquesta institució reuneix el volum més gran de llibres rars i valuosos, incloent-hi una de les úniques quatre còpies en perfecte estat de la ‘Bíblia’ de Gutenberg i l’esborrany de la Declaració d’Independència d’EUA.

El català és així un dels 470 idiomes que són representats a la biblioteca nacional dels Estats Units, constituïda l’any 1800. Els volums de la col·lecció ‘Poemes i Dibuixos’ es poden trobar a l’Edifici Thomas Jefferson o a l’Edifici John Adams.

 

En total, n’hi ha 17 exemplars de poetes catalans tant destacats com Salvador Espriu, J. V. Foix, Marià Manent o Manuel de Pedrolo. Els poemes van acompanyats dels dibuixos originals d’artistes emblemàtics del fons de la Col·lecció Jordi Costa del Taller de Picasso de Barcelona, com Margarida Cabot, Víctor Ramírez o Fernando Lozano.

En concret, a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units es poden consultar aquests exemplars de ‘Poemes i Dibuixos’ d’entre els anys 1982 i 1986: Volum 1, amb poemes del col·lectiu Mau Struc il·lustrats per Agustí Fructuoso (1982); Volum 2, amb textos de Joan Colominas i dibuixos de Jordi Trapero (1982); Volum 3, amb Mercè de Prat i Víctor Ramírez (1982); Volum 4, amb Miquel Arimany i Enric Morera (1983); Volum 5, amb el ‘Viatge misteriós’ de Miquel de Palol i Conxa Ibáñez (1983); i Volum 6, amb el ‘Vol de ploma’ de Miquel Alzueta i Viladot (1983).

 

Els volums de la col·lecció ‘Poemes i Dibuixos’ es poden trobar a l’Edifici Thomas Jefferson o a l’Edifici John Adams

 

Al fons de la biblioteca nacional nord-americana també hi trobem el Volum 7 de ‘Poemes i Dibuixos’, amb ‘Simplement sobre la terra’ de Manuel de Pedrolo i Maria Montserrat Barenys (1983). També hi ha el Volum 8, amb versos de Marià Manent i dibuixos de Josep Fossas (1983); el Volum 9, amb J. V. Foix i Antònia Soler Lladó (1984); el Volum 10, amb el binomi Salvador Espriu – Joan Descals (1984); el Volum 11, amb la parella formada per l’escriptor Josep Maria Llompart i la pintora Margarida Cabot (1984); o el Volum 12, amb les ‘Cançons per a en Jaume’ de Jordi Vintró i Doris Malfeito (1984).

 

 

Els versos del catautor Ovidi Montllor, il·lustrats per Marta Cabeza i que conformen el Volum 13 de la col·lecció (1985), també formen part del fons de la Biblioteca del Congrés. També s’hi troben el Volum 14, amb Baltasar Porcel i Adelaida Murillo (1985); el Volum 15, amb Joaquim Pardo i Fernando Lozano (1985); el Volum 16, amb l’’Atzar’ de Jordi Vallès i Ricardo Naise (1985), i, finalment, el Volum 17, amb els versos de Joan Basté i les il·lustracions de Jaume de Oleza (1986).

En total, a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, hi ha 17 exemplars de poetes catalans tant destacats com Salvador Espriu, J. V. Foix, Marià Manent o Manuel de Pedrolo

 

En total, Jordi Costa només va fer un tiratge de 250 exemplars de cadascun dels volums de la col·lecció. El fons de la Biblioteca del Congrés dels Estats Units encara està incomplert.

Hi falten diversos volums, que corresponen als exemplars de poetes i pintors com Víctor Pallàs – Eduard Oliva; Xavier Bru de Sala – Joan Queralt; Jaume Vidal Alcover – Rodolf Saval; Vicent A. Estellès – Sento Masià, Manuel de Seabra – Vimala Devi o Esteve Albert – Claude Collet.Related Post

Leave A Comment