Jordi Costa, a la pel·lícula
by Taller de Picasso

A finals del 1971, la galeria Taller de Picasso de Jordi Costa va patir un dels majors atemptats contra un centre cultural d’entre els que es van perpetrar durant els darrers anys de la dictadura franquista a Espanya.

Notícies d'època sobre l'atemptat a Taller de Picasso

Notícia d’època sobre l’atemptat a Taller de Picasso, l’any 1971.

Aquell atemptat, al qual va succeir-ne un altre, va fer la volta al món i els mitjans de comunicació d’arreu del món se’n van fer ressò, així com la comunitat d’exiliats espanyols, sobretot, a França, Alemanya i als Estats Units.

El 1975, la Cooperativa de Cinema Alternatiu va filmar la pel·lícula ‘Un libro es un arma’, en la qual apareix Jordi Costa donant detalls del clima de violència que van patir durant els anomenats “anys del plom”.

Entrevista a Jordi Costa, a la pel·lícula

Clica sobre la fotografia i mira la pel·lícula ‘Un llibre és un arma’ amb l’entrevista a Jordi Costa

El Macba de Barcelona va projectar aquesta producció l’any 2005 dins del cicle ‘Les brigades de la llum. Avantguarda artística i política al cinema espanyol (1967 – 1981)‘.

Homenatge a Pablo Picasso

Donada la relació de Jordi Costa amb Pablo Picasso, la galeria Taller de Picasso va promoure el primer gran homenatge que es feia a Espanya amb motiu del 90è aniversari de Pablo Picasso. L’alcalde de Barcelona, José María de Porcioles, va inaugurar a la façana de la galeria una placa commemorativa.

Pocs dies després de l’acte d’homenatge a Picasso, la galeria de Jordi Costa va quedar reduïda a cendres per l’impacte de set artefactes explosius. L’atemptat es va atribuir a grups d’ultradreta afins a la Dictadura franquista i que veien amb mals ulls la figura de Pablo Picasso i el seu art.Related Post

Leave A Comment