Interior de la Biblioteca Augusta
by Taller de Picasso

Quina és la connexió entre Taller de Picasso i la Biblioteca Herzog August? Quina és la relació del literat català Manuel de Pedrolo (1918-1990) i l’hispanista Alan Soons (1925-2011), amb la també anomenada Biblioteca Augusta? La resposta la tenim en un dels exemplars de la col·lecció ‘Poemes i Dibuixos’ editat per la galeria barcelonina de Jordi Costa l’any 1983.

El llibre, del qual se’n van publicar només 250 exemplars, recull un manuscrit i el poema ‘Simplement sobre la terra’ de Manuel de Pedrolo, il·lustrat per un dibuix original i 27 reproduccions signades a mà per l’artista Maria Montserrat Barenys, una de les pintores del fons de la Col·lecció Jordi Costa del Taller de Picasso de Barcelona.

Dibuixos originals i material divers de l'edició de 'Poemes i Dibuixos' de Manuel de Pedrolo i Maria Montserrat Barenys

Dibuixos originals i material divers de l’edició de ‘Poemes i Dibuixos’ de Manuel de Pedrolo i Maria Montserrat Barenys.

Un d’aquests 250 exemplars d’aquest volum de ‘Poemes i Dibuixos’ va caure en mans de l’hispanista anglès Alan Soons. A més, se sap que aquest llibre inclou una dedicatòria a mà de Barenys adreçada a Soons. Aquest volum, el número 7 de la col·lecció, forma part del fons de la Biblioteca Herzog August -o Biblioteca Augusta-.

La casa gran dels llibres

La Biblioteca Herzog August està situada a WolfenbüttelBaixa Saxònia (Alemanya). És una institució cultural d’importància internacional per la seva col·lecció de llibres de l’Edat Mitjana i de l’Europa Moderna.

La biblioteca és famosa per la seva tasca d’investigació. No en va atrau a centenars d’acadèmics internacionals que hi col·laboren.

L’Augusta va ser fundada per Julius, duc de Brunswick- el 1572. Al segle XVII va ser la biblioteca més gran al nord dels Alps. La biblioteca va rebre el nom de Duke Augustus (1579-1666), que va ampliar la col·lecció, la qual es va mantenir a Wolfenbüttel.

Tot i que per aquesta zona d’Alemanya han passat multitud d’exèrcits al llarg de la història, la biblioteca sempre ha tingut una protecció especial. Gràcies a això, és una de les biblioteques més antigues del món i mai ha patit pèrdues.

Invitació a la presentació de 'Poemes i Dibuixos' de Manuel de Pedrolo i Maria Montserrat Barenys

Invitació de l’any 1983 a la presentació de ‘Poemes i Dibuixos’ de Manuel de Pedrolo i Maria Montserrat Barenys.

Tant és així que la Biblioteca Herzog August té al voltant d’11.500 manuscrits i 900.000 llibres, 350.000 dels quals estaven impresos entre els segles XV al XVIII. Un total de 3.500 són incunables, 75.000 són del segle XVI, 150.000 són del segle XVII i 120.000 són del segle XVIII.

Llibres rars

L’exemplar de ‘Poemes i Dibuixos’ de Manuel de Pedrolo i Maria Montserrat Barenys, editat per la galeria Taller de Picasso, forma part del fons de la Biblioteca Augusta gràcies a l’estudiós britànic Alan Soons i la seva peculiar afició per posseir “llibres rars”, és a dir, molt selectes.

Nascut a Grantham (Anglaterra), Alan Soons va escriure llibres i nombrosos articles sobre la literatura de l’Edat d’Or espanyola. Després de servir a la Royal Navy a la Segona Guerra Mundial, va estudiar a Sheffield, Nottingham, Saragossa i Harvard Universities.

L'hispanista anglès Alan Soons

L’hispanista anglès Alan Soons.

Alan Soons va ser membre de diverses universitats, com la de Buffalo, on va ser professor titular des del 1972 fins a la seva jubilació. Va passar els últims anys de la seva vida repartint curosament la seva extensa col·lecció de llibres rars a diverses biblioteques com la Herzogin Anna Amalia Bibliothek de Weimar, la Herzog August Bibliothek de Wolfenbüttel i The Renaissance Center d’Amherst (Massachusetts), on va morir a casa seva.Related Post

Leave A Comment